Jouw tanzania expert

Tips en feitjes

Over Tanzania

Hoofdstad: Dodoma 

Valuta: Tanzaniaanse Shilling 

Aantal inwoners: 66 miljoen 

Taal: Swahili en Engels 

Buurlanden: Kenia, Uganda, Congo, Rwanda, Burundi, Zambia, Malawi en Mozambique

Tijdverschil: zomertijd; 1 uur later dan in Nederland. Wintertijd; 2 uur later dan in Nederland.  

Tanzania is 23 keer zo groot als Nederland en bestaat voor 38% uit nationaal en natuurparken. 

De wegen in Tanzania zijn niet zoals wij in Nederland gewend zijn. De hoofdwegen zijn geasfalteerd, maar de wegen buiten de stad en in en naar de nationaal parken zijn onverhard. Deze onverharde wegen zorgen ervoor dat de reis langer duurt, dan dat op Google Maps staat aangegeven. 

De stammen

De bekendste stam in Tanzania is de Maasai stam. Dit is van oorsprong een nomadisch volk dat leeft van en met hun vee. De Maasai zijn te herkennen aan hun prachtige sierraden, vel gekleurde Shukas (dekens) en de lange speer die ze vasthouden. 

Een andere stam, die nog altijd een traditionele levensstijl hebben, zijn de Hadzabe. De Hadzabe leven rond het Eyasi meer en ontvangen graag bezoek. De Hadzabe leven van de jacht en laten hun bezoekers graag ervaren en zien hoe zij leven. Wij raden zeker aan deze stammen te bezoeken tijdens jouw reis!

Betalen in Tanzania

De valuta in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling (TSH). De Tazaniaanse Shilling is in elke bank op te nemen. Zorg ervoor dat de Nederlandse bankpas staat ingesteld op wereldwijd/Afrika. 

Naast het betalen in Shillings, kun je ook betalen met Amerikaanse Dollars. Deze dollars mogen NIET ouder zijn dan 2013. 

In de meeste accommodaties kun je ook betalen met creditcard maar wegens de slechte verbinding is dit niet altijd mogelijk. In de meeste winkels en (lokale) restaurants is het betalen met creditcard niet mogelijk en wordt enkel cash geaccepteerd.

Kleding

Tijdens de safari adviseren wij geen donkere kleuren te dragen (zwart, blauw, donkerbruin en donkerrood) aangezien deze kleuren insecten aantrekken. Het dragen van lichte kleuren zoals kaki heeft de voorkeur.  

In de ochtend en avond kan het erg fris zijn. Onze tip is dan ook: neem een vest mee.  

Wanneer je naar Zanzibar gaat wordt er, bij het verlaten van de accommodatie, verwacht de schouders en knieën te bedekken. Uiteraard kun je in het hotel of op het strand gewoon badkleding dragen.

Fooi

Het is niet verplicht fooi te geven in Tanzania, maar het wordt wel enorm gewaardeerd. Gebruikelijk is het om de gids ongeveer 20 USD per dag aan fooi te geven, maar alleen wanneer je tevreden bent over de geleverde dienst, natuurlijk.

VISA

Om Tanzania in te reizen is een visum nodig. Dit visum is zowel online als bij aankomst op het vliegveld aan te vragen. De kosten voor een visum zijn 50 USD (Amerikaanse dollar). Houdt er rekening mee dat wanneer je ervoor kiest op het vliegveld een visum aan te vragen, dit ongeveer een uur kan duren en je 50 dollar contact moet betalen. Op Schiphol is het mogelijk dollars te pinnen bij een geld wissel kantoor. 

Veiligheid

Tanzania is een veilig land om te genieten van jouw welverdiende vakantie. De inwoners zijn gastvrij, behulpzaam en enorm vriendelijk. Toch is er veel armoede in het land, wat iets is om rekening mee te houden. 

Laat nooit waardevolle bezittingen achter in de hotelkamer of safari-auto en probeer zo min mogelijk opzichtige sierraden te dragen. 

Mocht je zelfstandig op pad willen gaan tijdens, bijvoorbeeld, een relax dag. Vraag dan vooral je gids of hij/zij je ergens naar toe wil brengen of maak gebruik van een geregistreerd taxibedrijf.

Gezondheid en vaccinaties

De meeste ziekenhuizen in Tanzania zijn van een andere kwaliteit dan hoe wij dit zijn gewend in Nederland. De ziekenhuizen in de steden zijn van betere kwaliteit maar de wachttijden zijn over het algemeen lang. 

Informeer voorafgaand aan jouw reis bij de GGD over de benodigde vaccinaties voor jouw reis. Er zijn zorgverzekeringen die reisvaccinaties vergoeden, wat zeer fijn is! Het vaccinatieboekje (gele boekje) is belangrijk mee te nemen. Hier kan door de douane om worden gevraagd.

Drinken

Uiteraard is het van belang voldoende water te drinken. Wij zorgen dat er in de safarivoertuigen altijd voldoende drinkwater aanwezig is en in de hotels/lodges/camps zal in de kamer ook altijd drinkwater aanwezig zijn. Het is niet mogelijk water uit de kraan te drinken in Tanzania.

Plastic

Plastic is verboden in Tanzania. Houdt er dus rekening mee dat je geen plastic tassen mee neemt op reis

Fotograferen

Er is zoveel moois om tijdens jullie reis vast te leggen en hier zal ook alle gelegenheid voor zijn. Het gebruiken van drones is niet toegestaan. Vraag bij het fotograferen van mensen altijd om toestemming. De meeste mensen staan hiervoor open, maar uiteraard niet iedereen. Het kan zijn dat er een kleine vergoeding wordt gevraagd.

Telefoon en internet

De landcode van Tanzania is +255. 

Houdt er rekening mee dat bellen, sms’en en internetten (zonder WIFI) erg duur is. 

Indrukken, verhalen, foto’s delen of gewoon… even contact met het thuisfront? Wij weten uit eigen ervaring dat dit belangrijk kan zijn. Om deze reden bieden wij al onze gasten gratis WIFI aan in de safari jeep. 

Stroom

In Tanzania wordt gebruik gemaakt van driepolige stopcontacten. Wij raden aan een wereldstekker aan te schaffen voor je op reis gaat. 

Houdt er rekening mee dat de stroom in Tanzania niet 24 uur per dag beschikbaar is.